27 січня 2016

Трагічні сторінки історії

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня, відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Співавторами цього документа виступили 100 держав світу. Він розроблений в пам'ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоча й була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівської резолюції.
Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років, внаслідок якого загинуло близько 6 мільйонів осіб. Жертвами Голокосту були також інші етнічні та соціальні спільноти, яких нацисти переслідували і знищували - цигани, гомосексуалісти, масони, безнадійно хворі тощо.
Дата 27 січня обрана невипадково: цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. На час звільнення у таборі перебувало близько 7 тис. в'язнів. Люди були вкрай виснажені, багато хто з них перебував на межі смерті. В період з 1941-го по 1945 роки у концентраційному таборі Аушвіц було знищено близько 1,4 млн людей (з них понад мільйон - євреї).У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи неповторитися! Будемо пам’ятати...В бібліотеці відбулася виховна година  з учнями 5класу:"Трагічні сторінки історії,"  класний керівник  Костів Юлія Василівна   розповіла  про  це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ! Також за допомогою  Інтернету переглянули документальний фільм"Голокост.Історія трагедії"











Немає коментарів:

Дописати коментар