20 квітня 2020

Королівство сновидінь

Королівство сновидінь
Всім! Кому подобається розгадувати загадки, відкривати таємниці, дізнаватися про щось нове запрошуємо у Королівство сновидінь. Наш сон – це рятівник і помічник, захист нервової системи від перенапруження. Саме зараз нам необхідний повноцінний сон, щоб зміцнювати імунітет. А що відбувається в природі? Як, коли і скільки можуть спати різні тварини і птахи? Кінь звик спати стоячи – мабуть, так швидше втекти в разі небезпеки. Кажан спить головою донизу. З такого положення йому найзручніше злетіти, коли прокинеться. Раніше вважалося, що дельфіни взагалі не сплять. Насправді ж у дельфіна спить одна частина мозку, а потім друга. Зате соня за добу прокидається лише на 3 - 4 години, а ще спить 7 - 8 місяців поспіль у холодну пору року. Лелекам вдень не до сну. А як тільки сутеніє – вони мчать до своїх домівок відпочити. Тоді нечутно злітає сова – починає полювання. Отже, кожному спати треба так і стільки, як відведено природою.
А щоб не проспати найцікавіше, пропонуємо пограти в гру «Сон сховався у слова». Допоможе нам у цьому віршик Наталки Завальської. Розгадайте загадки та допишіть у клітинки букви, яких не вистачає.
1. Цей сон всім щоденно сяє.
[ с ] [ о ] [ н ] [ ] [ ]
2. Цей у космосі літає.
[ ] [ ] [ с ] [ ] [ o ] [ н ] [ ] [ ] [ ]
3. Цей же – спати не лягає, а всю ніч зірки вивчає.
[ ] [ c ] [ ] [ ] [ о ] [ н ] [ ] [ ]
4. Цей – великий і вухатий.
[ c ] [ ] [ о ] [ н ]
5. Цей – росте побіля хати.
[ с ] [ о ] [ н ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ]
6. Цей сон бігає й стрибає.
[ с ] [ ] [ о ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ н ]
7. Цей своїм хвостом кусає.
[ с ] [ ] [ о ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ н ]
8. А якщо ви зголодніли – вас у цей сон запросили.
[ ] [ ] [ с ] [ ] [ о ] [ ] [ ] [ н ]
І на останок, прочитайте оповідання Василя Сухомлинського «Ледача подушка».
Маленькій Яринці треба рано-рано вставати, щоб до школи йти. А не хочеться, ой як не хочеться! Увечері й питає Яринка дідуся:
- Дідусю, чому вранці вставати не хочеться?..
- Це подушка в тебе ледача, - відповів дідусь.
- А що ж їй зробити, щоб не була ледачою?
- Знаю я таємницю, - пошепки сказав дідусь. – Ото саме тоді, як вставати не хочеться, візьми подушку, винеси на свіже повітря. Добре вибий її кулачками – вона й не буде ледачою.
Наступного дня, рано – пораненьку, знову не хочеться вставати Яринці. Але ж треба подушку провчити, лінощі з неї вибити! Схопилась Яринка швиденько, одяглася, взяла подушку, винесла на подвір’я, поклала на лавку – та кулачками її, кулачками! Повернулася до хати, поклала подушку на ліжко – та й умиватися. А дідусь у вуса посміхається.
Використані матеріали журналу «Пізнайко».

Немає коментарів:

Дописати коментар