03 лютого 2023

Євген Гребінка - український мисьменник,байкар.

 #ДеньНародженняПисьменника

        Лірик, байкар, автор казок, повістей, легенд, п’єс, пригодницького роману з історії Запорізької Січі (“Чайковський”), автор романсу «Очі чорні, очі пристрасні».  А ще – автор фактично першого українського фентезі. Меценат, педагог. Антологіст.  Це – Євген Гребінка. 

        За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, байок, романів і оповідань. Важко назвати, кого б з тогочасної інтелігенції не знав Євген Гребінка і з ким не співпрацював би: Іван Сошенко (який і познайомив з Тарасом Шевченком), сам Кобзар – коли ще був не Кобзарем, а юним художником; усі харківські романтики, Нестор Кукольник, Пантелеймон Куліш…  

        Гребінка брав активну участь у викупі Тараса Шевченка з кріпацтва, у виданні його першого “Кобзаря”. Письменник видавав альманах “Ластівка”, де друкувались українські романтики (Тарас Шевченко, Григорій Квітка-Основ’яненко, Левко Боровиковський).

        Він прожив коротке життя — усього 36 років. Та за недовгий вік він встиг зробити собі ім’я в літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври.


Немає коментарів:

Дописати коментар