11 вересня 2013

11 ВЕРЕСНЯ - ГОЛОВОСІКА, ІВАНА ПІСНОГО .

Іван ПредтечаТак у народі звуть церковне свято Усікновення (Усічення) голови Пророка, Предтечі і Хрестителя Господня Івана. Цей пророк молився за всіх грішних людей і усовіщав їх покаятись. Вони його не слухали, грішили далі. Правив на той час в Іудеї цар Ірод, дуже великий грішник, якого Іван Хреститель усовіщав прилюдно, картав його, що він одружився з жінкою свого брата. Як свідчить Євангеліє, за промови проти беззаконня Івана за наказом царя Ірода кинули до в’язниці. Та він продовжував проголошувати пророцтва, в яких віщував про прихід Сина Божого. Цар Ірод боявся цих пророцтв, тому навіть думки не мав страчувати Івана Предтечі. Та його жінка мала лихі наміри - хотіла владу тримати за допомогою магії. Вона спокусила царя Ірода красою своєї дочки, що приходилась йому небогою, яка станцювала перед ним танок живота. Розпалений пристрастю, цар Ірод зголосився за танок виконати бажання небоги. Вона забажала, щоб їй піднесли на блюді голову Івана Хрестителя. Цар дотримав даного слова й наказав відтяти Івану голову, яку й принесли небозі та цариці на блюді. І та свята голова промовила до людей: “Покайтеся й у цей день не січіть ніякої голови, то й у вас не буде боліти ніколи голова”.
Іван Пісний. Іван Пролітний. Іван Предтеча. Іван Пісний - осені рябої отець хресний. Коли журавлі на південь пішли - рання зима. "Іван Пісний прийшов, літо червоне відвів". "З пісного Івана не виходить чоловік в поле без каптана". "Іван Предтеча жене птицю за море далеко", а "Коли журавлі на південь пішли - до ранньої зими, скоро настануть холоди".
З Івана Пісного прибирали ріпу, але "Ріпне" свято відзначалося без пісень, тому що Соломія танцями та піснями випросила відрубати голову Івана Хрестителя. Свято відзначалося пісної їжею, частуванням бідних, жебраків, подорожніх, але не дозволялося їсти нічого круглого: капусту, цибулю, кавуни, яблука, картопля, так як вони нагадують голову Івана Хрестителя, також не можна брати в руки ніж і взагалі гострі предмети. Говорили, що якщо хто-небудь у цей день стане рубати капусту, то на ножі з'явиться кров, тому "На Предтечу кругле не їдять, борщу не варять". Дотримується суворий піст: "Іван Пісний - осені батько хрещений". І ще: "Якщо на Івана Купала збирають переважно трави, то на Івана Пісного - коріння".
Користувачі  бібліотеки ознайомилися з викладкою літератури: "Іван Предтеча гонить птахів далеко"

Немає коментарів:

Дописати коментар