17 лютого 2014

Визначено п'ятьох претендентів на здобуття Шевченківської премії

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка 14 лютого затвердив список претендентів на здобуття Шевченківської премії 2014 року.
Офіційно вони стануть лауреатами після відповідного Указу Президента України.
Як повідомили у комітеті Шевченківської премії, цього року було представлено близько 60 творів претендентів на найвищу державну премію України.До третього туру дійшли 11 претендентів, з яких шляхом голосування було відібрано5.Претендентами стали:
Література:
Мирослав Дочинець - за романи "Криничар. Діаріуша найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії" і "Горянин.Води господніх русел".
Літературознавство і мистецтвознавство:
Ірина Гаюк - за книгу "Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні".
Музичне мистецтво:
Людмила Монастирська - за виконання провідних партій в оперних виставах Національної опери України в сезонах 2009-2013.
Образотворче мистецтво:
Любомир Медвідь - за цикл художніх творів "Ремінісценції".
Театральне мистецтво:
Василь Василенко (диригент-постановник), Марія Курочка (режисер-постановник), Людмила Стрельцова (хормейстер-постановник), Василь Рябенький (художній керівник проекту), Тетяна Плеханова  - за оперу Р.Вагнера "Летючий Голландець" у Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. А.Солов'яненка.
Список має підписати президент Віктор Янукович. Після цього відбудеться офіційна церемонія нагородження лауреатів. Зазвичай урочистості проходять 9 березня, у день народження Великого Кобзаря.
 Цього року  премію збільшили удвічі – з 260 до 520 тис. грн. Про це заявив сам Віктор Янукович 13 лютого під час виступу на засіданні Громадської гуманітарної ради та Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар